Home » Maatschappelijke partners » blog » Verslaving centraal tijdens Storytelling Festival Amsterdam

Verslaving centraal tijdens Storytelling Festival Amsterdam

Gepubliceerd op 14 oktober 2019 om 09:23

door DE REDACTIE op 11 OKTOBER 2019 

Of je nu verslaafd bent aan zoenen, selfies of chocola… tijdens The Amsterdam Storytelling Festival 2019 kun je het eerlijk opbiechten. Want het thema van het festival in Podium Mozaïek is dit jaar verslaving. Van woensdag 30 oktober tot en met zondag 3 november zijn er maar liefst 23 voorstellingen, 3 talks, 3 workshops en een open masterclass.

“In onze wereld zijn veel prikkels en verleidingen, daar bezwijken mensen voortdurend voor”, aldus creatief directeuren Sahand Sahebdivani en Raphael Rodan die zelf ook nogal verslavingsgevoelig zijn. “Het is iets waar we allemaal in meer of mindere mate mee kampen, daarom wilden we graag een festival rondom dit onderwerp.” Diverse storytellers nemen heftige verslavingen onder de loep, maar het wordt zeker geen loodzware week. “Mensen zijn immers verslaafd aan van alles, denk aan je eigen spiegelbeeld of aan macht. En in pijn schuilt veel kracht, humor en relativeringsvermogen.” Ook zijn er een paar voorstellingen buiten het thema, die gewoonweg te goed waren om niet te programmeren.

Voor deze twaalfde editie selecteerden de creatieve directeurs een breed scala aan internationale en nationale vertellers. Een groot deel van de programmering is Engelstalig, zodat iedereen zich welkom voelt op dit internationale festival. Qua genres is er ruimte voor traditionele storytelling: mythes en sagen van weleer tot verhalen van nu. Daarnaast is er veel muziek, zowel in de voorstellingen als in de foyer waar regelmatig live muziek is en veel ruimte voor interactie.

Openingsshow over de liefde

De openingsshow selecteren Rodan en Sahebdivani jaarlijks op het Edinburgh Fringe – met ruim 3500 verschillende voorstellingen het grootste kunstfestival ter wereld. Dit jaar kozen ze een verhaal over de zoetste verslaving van allemaal: de liefde. In A Hundred different Words for Love vertelt James Rowland over de dag dat hij zijn grote liefde ontmoette en hoe hij haar weer verloor. Hij put zich uit om dit allermooiste geschenk en diepe verlies te verwoorden. Dat blijkt niet eenvoudig. Rowland is een zeer bekende en veelbekroonde verteller uit het Verenigd Koninkrijk. Deze voorstelling won onder meer de Londense Vault Festival Best Show Award en kreeg tientallen lovende kritieken in de Engelse pers.

Sahebdivani en Rodan openen zelf de woensdagavond van het festival om 20.00 uur met korte sketches en verhalen over hun eigen verslavingen en geven daarna de vloer aan Rowland om het publiek te ontroeren, verbazen en vermaken.

Sterke vertellers

Er komen meer ijzersterke vertellers, zoals komiek Phil Kay en de Ier Steve Lally zorgen voor meeslepenende muzikale verhalen. Maar Lally maakt ook een apart verhaal – speciaal voor dit festival – over hoe hij zijn eigen alcoholverslaving overwon. Jake W. Francis brengt Filth naar het gelijknamige boek van auteur Ervine Welsh: een meedogenloze en uitdagende one-man-show waarin één acteur meer dan 30 personages speelt. Margo van de Linde keert terug met een unieke bewerking van een verhaal van de Zuid-Afrikaanse schrijver Chase Rhys. Andy gaat over een dansstudent in Kaapstad die probeert om een heroïneverslaving te overwinnen.

Nederlandstalig

Voor mensen die liever Nederlands luisteren, is er ook genoeg te zien. Zoals de Oerol-hit van Marjolein Frijling over wereldwijde klimaatverandering; Fogo Correndo gaat in op de meest dodelijke brand uit de Portugese geschiedenis en onderzoekt de motieven achter de brand. Ook is Kinderen van Aleppo te zien: een persoonlijke monoloog van George Elias Tobal waarin hij het verhaal vertelt van drie Syrische studenten die betrokken waren bij de eerste protesten in dat land. Onias Landveld brengt Wortels en Cassave waarin hij vertelt over het zweven tussen twee werelden, vier culturen en zes talen.

Rodan en Sahebdivani zijn sinds 2018 directeur van The Amsterdam Storytelling Festival. Beide zijn bekende namen in de vertelscene, ze wonnen o.a. de Amsterdam Fringe Gold Award met hun voorstelling My Father held a Gun. Sahebdivani is tevens oprichter van het florerende vertelcentrum Mezrab.

Bron:  Boedistisch dagblad


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.