Home » Maatschappelijke partners » blog » Aantal verkeersdoden door alcohol toegenomen

Aantal verkeersdoden door alcohol toegenomen

Gepubliceerd op 6 november 2019 om 09:25

Het aantal mensen dat omkomt in het verkeer ten gevolge van alcoholgebruik is de afgelopen jaren bijna verdrievoudigd. Volgens de NOS vielen in 2016 13 doden bij ongelukken gerelateerd aan alcohol en waren dat er vorig jaar, in 2018, 36. De NOS baseert dat op cijfers die de omroep opvroeg bij de politie.

Tot en met september dit jaar kwamen 29 mensen om het leven door alcoholgebruik in het verkeer, weet de NOS. Het aantal ongevallen waarbij alcohol een rol speelt was in 2016 2.379, in 2018 waren het er 2.731. Hoe het kan dat het aantal alcoholongelukken is toegenomen, weet de politie niet. Een mogelijke verklaring is de combinatie van alcohol en drugsgebruik door automobilisten, citeert de NOS een woordvoerder. “Wij zien helaas een stijging van het gebruik van drugs in het verkeer.”

Het zijn vooral willekeurige weggebruikers die slachtoffer worden van de ongevallen. Van de 93 dodelijke slachtoffers na 2016 ging het twee keer om de beschonken bestuurder zelf. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) ligt het werkelijke aantal verkeersdoden door alcohol overigens nog hoger. Het alcoholpromillage van omgekomen verkeersdeelnemers wordt vaak niet gemeten.

Handhaving

Grote alcoholcontroles worden steeds minder vaak gehouden, de zogeheten fuikcontroles. Dat is volgens de politie omdat de fuiken dankzij sociale media vaak al bekend zijn bij bestuurders in de omgeving. In plaats van de fuikcontroles worden nu vaker gerichte drank- en drugscontroles gehouden. De politie erkent tegenover de NOS dat alcoholcontrole ook minder aandacht heeft gekregen omdat andere oorzaken van ongelukken, zoals afleiding door de smartphone, meer aandacht krijgen.

Taak voor de rijschool

Vorige week publiceerde RijschoolPro een interview met Harry Rienmeijer van Trafieq, uitvoerder van de EMA en de LEMA, de cursus die wordt opgelegd aan bestuurders die met een te hoog alcoholpromillage in hun bloed zijn aangehouden. Rienmeijer is ervan overtuigd dat de rijschool een rol te spelen heeft als het aankomt op alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer. “Een goede rijschool is niet alleen bezig met de leerling voorbereiden op een examen, maar is vooral bezig met het opleiden van goede verkeersdeelnemers. Daarom zouden rijscholen meer de aandacht kunnen vestigen op het voorkomen van rijden onder invloed.”


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.