Home » Maatschappelijke partners » blog » Dus zólang blijft drugs in je bloed aanwezig! De bakfietstest in Deventer leert je een hoop

Dus zólang blijft drugs in je bloed aanwezig! De bakfietstest in Deventer leert je een hoop

Gepubliceerd op 12 november 2019 om 09:10

 

Het is de avond van de Popronde, de landelijke bandjestour om beginnende artiesten een podium te bieden. Vandaag is het circus neergestreken in Deventer. En dus komen veel mensen op de Brink met de auto. Jurre is bijvoorbeeld de BOB voor zijn bandgenoten van Queen’s Pleasure uit Amsterdam. ,,Kan ik dit ook afschrijven van mijn bucketlist", zegt hij als hij 0 blaast. Net daarvoor staat de band nog te ginnegappen over biertjes en joints. Maar als het erop aan komt zijn ze hartstikke braaf, grijnst Jurre. Ze kunnen veilig terug naar Amsterdam, na hun optreden in De Hip.

Afgeleid

Eva en Thimo van Rijden Zonder Invloed gaan in de weekeinden allerlei uitgaanscentra af. Soms een festival, vaak een stad. En door de weeks naar scholen. ,,Om bijvoorbeeld met 3d-simulatie te laten zien wat er gebeurt als je onder invloed rijdt. Of als je wel op je telefoon zit en afgeleid bent", zegt Thimo. Vrijdagavond stond Eva nog in Kampen. ,,Volgende week sta ik in Ommen", vult Thimo aan.

 

Zwieren

Het gaat om bewustwording in een tijd dat alcohol bijna geen discussie is en drugs steeds gewoner wordt. ,,Het is vaak de combinatie die het gevaar oplevert. En mensen denken gewoon niet genoeg na over hoe lang alcohol of drugs van invloed zijn.” Een van de studenten van het Gronings studentenkoor dat in jacquet over de Brink zwiert wil wel een gesprek beginnen. 

,,Je bent toch veel zekerder van je zelf als je bier op hebt. Als je geen bier op hebt twijfel je over alles", zegt hij met de zekerheid van iemand die veel meer op heeft dan schoon water. ,,Ik kan nog best rijden hoor.’’ Eva is blij als zijn BOB, toevallig Bob geheten, aanschuift bij de bakfiets. Hoe later op de avond, hoe lastiger het soms wordt om een leuk gesprek te hebben. Bob blaast een 0 en kan zijn corpsgenoten veilig naar Groningen brengen. Als ze de auto tenminste nog kunnen vinden. De rest hoeft niet te blazen van Eva. Het is wel duidelijk dat ze hoog zullen scoren. ,,Het zijn vaak de mensen die twee biertjes op hebben, die het graag willen weten. En de uitslag daarvan is zo ontzettend verschillend. Dat is nu net ook het probleem. Heb je weinig gegeten, wordt het zo opgenomen. Heb je een stevige bodem, kan het allemaal prima, komt de alcohol geleidelijk in je bloed.”

Bloed

Mensen met 4 soorten drugs in het bloed? Ze komt het allemaal tegen sinds de mobiele drugstests heel goed zijn geworden. ,,Tot 48 uur. Maar soms wel twee weken. En dat is wat vroeger gewoon niet goed getest kon worden.” Het aantal slachtoffers in het verkeer door alcohol en drugs neemt toe. Maar de kans is heel groot dat het aantal niet zozeer toeneemt, als wel dat wat vroeger toegeschreven werd aan 'pech’ nu onder invloed van drugs weggeschreven kan worden. ,,Maar als ik een jointje rook dan?", vraagt een meisje. ,,Tja, dat moet je dus plannen. Niet de volgende ochtend dan in de auto stappen. Als je elke avond blowt moet je de consequenties aanvaarden.”

verkeersdoden

Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf en één van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland. Jaarlijks vallen er naar schatting 75 – 140 verkeersdoden in het verkeer als gevolg van rijden onder invloed van alcohol. Ook het gebruik van drugs en (zware) medicijnen veroorzaakt ongevallen. 

Per 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. De politie kan, naast de blaastest voor alcohol, preventief een speekseltest inzetten om aan te tonen dat iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. Een combinatie van middelen (alcohol en drugs of meer soorten drugs) is zeer riskant en altijd strafbaar. De campagne is een initiatief van het ROV Oost-Nederland, een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland.

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.