Home » Maatschappelijke partners » blog » Een leven lang drugs: hoe Deelder nog steeds leeft

Een leven lang drugs: hoe Deelder nog steeds leeft

Gepubliceerd op 28 november 2019 om 12:27

Jawel, Jules Deelder leeft nog steeds - en dat is tevens een van de grootste raadsels van Rotterdam. Decennialange inname van alcohol, wiet, coke en vooral speed lijken Deelder niet te deren. Neerlands bekendste drugsgebruiker valt niet om. Allesbehalve dat: hij gaat nog steeds als een speer.

Hoe hij het doet? Regelmaat, kwaliteit en discipline. Dat is het beeld dat ingewijden schetsen van het drugsgebruik van Deelder. Het is geen geheim dat de amfetamine oftewel speed zijn voornaamste drijfveer is. Ook qua drugsgebruik toont Deelder zich een ras-Rotterdammer. Wordt cocaïne gezien als een typisch Amsterdamse drug, Rotterdam is altijd een speed-stad geweest. Speed is goedkoper, heeft een langere werking en geeft een meer lichamelijke kick.

In de documentaire Mijn Leven als Deelder uit 2012 vertelt hij wanneer hij voor het eerst dope gebruikte. Dat was vlak na de middelbare school, toen hij werkte als sjouwer in de loodsen van Van Gend en Loos. Zijn collega Jaap haalde plots een flesje tevoorschijn met ‘platte witte pilletjes’, die hij uit Frankrijk had meegenomen. ,,Dat was echt zwaar werk. Maar ik nam twee van die dingen en toen liep ik te fluiten in die loods joh! Ik sjouwde alles. Verwarmingselementen? Geen probleem! Voor ik het wist was de dag om. Ik dacht: dit is het!’’ Om vervolgens op typisch Deelderiaanse wijze af te sluiten: ,,Ik moet zeggen dat ik tot de dag van vandaag geen reden heb gezien om die insteek te wijzigen.’’

 

Infuus

 

 

Deelder weet het op deze wijze meer dan een halve eeuw vol te houden. Zoals gezegd: regelmaat, kwaliteit en discipline. Speed wordt doorgaans geslikt of gesnoven. Maar Deelder dient het op een bijna medicinale wijze toe. Hij heeft een soort van infuus in zijn arm, weten meerdere bekenden, zodat hij zijn lichaam niet hoeft lek te prikken. Ook de kwaliteit is bij Deelder van het hoogste niveau. Speedbrouwers leveren graag, want ‘Goedgekeurd door Deelder’ geldt in de scene als het hoogst denkbare keurmerk.

 

 

Speed is dus de basis. In de loop van de dag stelt Deelder zijn stemming bij met een blowtje en zijn welbekende gin-tonic. ‘Easy on the tonic’, zegt hij dan. Al neemt hij maar kleine nipjes van zijn favoriete cocktail. ,,Zo vindt hij iedere dag weer zijn evenwicht. Qua drugsgebruik is hij eigenlijk heel zen’’, aldus een bekende.

 

Discipline

 

 

Maar succesvol drugsgebruik vergt discipline. ,,Als het een keer slecht valt, probeer het dan niet te compenseren met nieuwe drugs. Dan gaat het vaak mis en gaan mensen eraan onderdoor. Dat weet Deelder als geen ander. Hij gaat er heel gedisciplineerd mee om.’’

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.