Deze week kwam het nieuws naar buiten dat de gemeente Amsterdam is gestart met een pilot voor extra nachtopvang in de zomermaanden. Waar normaal gesproken alleen tijdens de wintermaanden opvangplekken beschikbaar zijn, zijn er nu tot november 132 extra bedden vrijgemaakt. Ook is er specifieke ruimte voor jongeren en mensen uit de LHBTIQ+ community.
Dat is, laat dat duidelijk zijn, een belangrijke stap. Want dakloosheid stopt niet bij mooi weer. Warmte betekent niet automatisch veiligheid, rust of bescherming. Zeker voor mensen die langdurig op straat overleven – met trauma’s, psychische kwetsbaarheid of schulden – maakt deze extra nachtopvang verschil. Even tot rust komen. Even geen stress om een slaapplek. Even iemand die naar je luistert.
Toch blijft er een fundamentele vraag hangen. Waarom blijven we in Nederland steeds opnieuw kiezen voor opvang?
We zetten miljoenen euro’s in op tijdelijke maatregelen, noodbedden, winter- en zomeropvang, extra begeleiding. Allemaal belangrijk. Maar waarom blijft structurele huisvesting – het échte begin van herstel – zo vaak uit beeld? Waarom kiezen we steeds voor tijdelijke vangnetten, en zelden voor duurzame oplossingen?
In plaats van de opvangcapaciteit elk jaar te verdubbelen, zouden we ook kunnen besluiten de uitstroom naar permanente woningen te verdubbelen. Geen tijdelijke rust, maar een eigen plek. Want hoe wil je mensen echt perspectief bieden, als het fundament – een dak boven je hoofd – ontbreekt?
De gemeente Amsterdam investeert met deze pilot en andere projecten uit het Actieplan Dakloosheid in betere begeleiding, snellere toegang tot bijstand en schuldhulp. Dat is hoopvol. Maar zolang de kernvraag niet wordt gesteld, blijft het dweilen met de kraan open.
🟪 Opvang is nodig. Maar wonen is een mensenrecht.
🟪 Tijdelijk onderdak is geen structurele oplossing.
🟪 De straat is geen plek om te leven, en opvang geen plek om te blijven.
Dus ja, hulde voor deze pilot. Maar laten we het grotere gesprek niet uit de weg gaan:
Wanneer stoppen we met lapmiddelen en kiezen we écht voor wonen eerst?
#StraatIsGeenThuis #VanOpvangNaarWonen #WonenIsEenRecht #Zomeropvang #VraagHetBeleidUit #WaaromGeenWoning #NietMeerMaarMinderDakloos #IedereenEenBed #VagebondZietMee

Reactie plaatsen
Reacties